top of page

Anno 1901

Föreställ dig ett rum med ett tak i glas, utsirade möbler i massivt trä, därtill en man och en kvinna i sekelskifteskläder som står bakom en gigantisk dragspelskamera. Så inleds Fotograf Rosengrens historia.

Starten för Fotograf Rosengen grundlades år 1901 då Emma och Hjalmar Rosengren etablerade en fotoateljé. Att fotografera under sekelskiftet då elektricitet inte var vanligt förekommande krävde såväl konstnärssinne som planering och tålamod. Ljussättningen var nämligen helt beroende av dagsljus. Mörka och mulna dagar krävde en extra stor dos tålamod från såväl fotografer som modeller då exponeringstiderna kunde vara mycket långa. Bildformaten kunde vara upp till 24x30 och modellerna var tvunga att sitta mycket stilla under fotosessionerna.

Andra & tredje generationen

Företaget går i arv i generationer. Från Emma och Hjalmar vidare till deras son Kjell och sedermera även till barnbarnet Claes Rosengren som är den nuvarande fotografen. 

När Kjell Rosengren axlade manteln som fotograf var han synnerligen trött den typen av fotografier som tagits före honom. Kjell ville har liv och rörelse i sina bilder och hans ambition blev att ta porträtt som var personliga och livfulla.  Något som blev möjligt tack vara mer lättarbetade kameror och ett mer hanterbart filmmaterial. Han kallade sin stil för American Hollywood Studio.

Idag drivs företaget av Claes Rosengren. Claes är en mångfacetterad fotograf med en gedigen erfarenhet och riktar sig till såväl privatpersoner som företag. Liksom sin far och sina farföräldrar har han en konstnärlig inställning till sitt arbete. 

Anno 2023

Fotograf Rosengren har drivits som ett familjeföretag i tre generationer och i mer än ett århundrade. Nu återstår att se vad företaget tar för riktning i framtiden.

Intresset för foto och bildredigering har gått i arv även i en fjärde generation. Två av Claes barn har ett stort fotointresse men också en stor talang. Emellertid finns inga ambitioner på att ta över familjeföretaget i den form den nu bedrivs. De olika fotografer som drivit Fotograf Rosengren har emellertid drivit företaget i varierande riktningar baserat på tidsanda, möjligheter och intresse. Fotografi som konstform innefattar också mycket mer än endast arbete i en ateljé. Vilken form familjeföretaget Fotograf Rosengren får i framtiden återstår därmed att se. Den fjärde generationen har fria tyglar om de väljer att anta utmaningen.

bottom of page